Nyelvvizsgafrász

166

A bőség zavara elért minket, hiszen számtalan nyelvvizsgatípus közül választhatunk. Tucatnyi államilag elfogadott nyelvvizsga létezik Magyarországon és azt, hogy kinek melyik megfelelő igazán a feladattípusok döntik el. De mikor menjünk nyelvvizsgázni?

16 éves kor alatt szerintem felesleges. Egyrészt, mert a vizsgák szóbeli részei olyan témákat feszegetnek, amikhez legalább egy érett tini világnézete szükséges, pl. munkanélküliség, országismeret, utazások, etc. Másrészt a mai oktatási rendszerben általában 10 évesen kezdenek el nyelvet tanulni így nagyjából hetedik osztály végére érik el az alapfoknak megfelelő szintet – tananyag szerint. Jobb esetben ezt a szintet folytatják a középiskolában, természetesen kibővítve és elmélyítve. A tanulók 16-17 éves korukban érik el azt a szintet tananyagban, ahonnan elvileg, ismétlem, elvileg el is mehetnének középfokú nyelvvizsgára. De mire jó?

Továbbtanulásnál többletpont, a későbbi diplomához szükséges, álláskeresésnél szintén jól mutat az önéletrajzban.

Következő dilemma: melyiket? A nyelvvizsgák részletes leírását ezen az oldalon olvashatjuk:

Melyik a legkönnyebb angol nyelvvizsga?

Igazán ehhez hozzáfűznivalóm annyi, hogy az ITK (Rigó utca) azért nehéz, mert itt a legszubjektívebb a pontozás – nem a „rosszindulatú” origósok miatt. Egyszerűen a feladattípusok olyanok, ahol túl sok múlhat a javító tanár aznapi reggelijén. Lásd fordítás, levélírás, szövegértés – mind szubjektív javítást igénylő feladatok.

A BME 3 és fél órája jól hangzik, de jó taktika is kell hozzá. A mondatbehelyettesítős feladatot kell a legvégére hagyni, amíg a többivel nem végeztünk, addig bele sem szabad nézni, mert ez a legkevesebbet érő feladat, és ha kicsúszunk az időből és már szedik be a vizsgalapokat, akkor is lehet totózni – hátha bejön.

A TELC szép és jó, főleg a szövegértés feladatok könnyűek, de sokszor találkoztam már olyan feladatsorral, ahol a részfeladat nem angoltudást, hanem speciálisabb háttértudást igényelt. Az íráskészség feladat leírása sokszor több mint fél oldal – és az idő nagyon kevés. Ráadásul a TELC-et ceruzával kell kitölteni; nekem ez több mint fura.

A TELC magyarországi működése 2019 februárjától megszűnik.

Papír ide vagy oda; nem azért kommunikálunk, hogy nyelvet tanuljunk, hanem azért tanulunk nyelvet, hogy kommunikáljunk.

Sok sikert mindenkinek a nyelvtanuláshoz!

Nemes Mária

angol tanár